Standaard pagina

Een tuin

'Een tuin is een fijne plek om te reflecteren en te dagdromen.
En je moet er rekening houden met wat je probeert te laten groeien
-dat proces kun je niet versnellen.
Eigenlijk is de tuin een metafoor voor het leven'

- Damon Young

Design-stress en thuisgevoel

We krijgen soms stress van hoe ons huis eruit zou moeten zien. Uit onderzoek van Ikea onder klanten blijkt dat veel mensen gestrest zijn over de vraag hoe ze zouden moeten leven. Het is ironisch dat diezelfde Ikea onder vuur lag in de media vanwege hun bemoeizucht in een catalogus. Hun catalogus zet je onder druk, ook al beweren ze het tegendeel. Ze willen niet meer louter en alleen meubels verkopen maar je vertellen hoe je  moet leven.

'We willen dat je gelukkig bent', schrijven ze in hun catalogus. Maar mag je ook ongelukkig zijn, in je eigen huis?

Een huis blijkt voor mensen ook een domein te zijn waarvan ze eigenlijk niet willen dat de buitenwereld zich ermee bemoeit. Op je werk wordt veel van je verwacht, er is altijd drukte en er zijn eisen waar je aan moet voldoen. 'Thuis' associëren mensen met een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en zelf kunt bepalen wat je doet.

Veel bedrijven komen steeds dichter bij dat privédomein door marketing en gebruik van de sociale media. Daardoor worden mensen eerder geprikkeld om foto's van hun interieur te delen en voor dat doel ook dingen aan te schaffen. Maar je moet echt oppassen dat je daar niet te veel in meegaat, want dan kan je thuisgevoel in het gedrang komen.

Je voelt je namelijk het fijnst als je huis een stukje van jezelf is, als het jouw identiteit weerspiegelt. Je weet dat je van veel aankopen niet gelukkig wordt . Het prikkelt je voor extern. Het gevaar is dat je te veel bezig bent met de buitenkant en wat de mensen denken, en daardoor je authenticiteit kwijtraakt.

 

Gedachte- experiment

Als je helemaal terug naar de basis gaat, wat heb je dan écht nodig in je huis om je er fijn in te voelen?