Slow life

Stap uit de doe-stand

Een eén -minuut-meditatie helpt om even uit de doe-stand te stappen:

1. Ga rechtop zitten op een stoel met rechte rugleuning, met je voeten plat op de grond.
Breng je rug iets naar voren, zodat je wervelkolom vrij blijft. Doe je ogen dicht.
2. Richt je aandacht op je adem, zoals die in en uit je lichaam stroomt, zonder te verwachten dat er iets bijzonders gebeurt. Het is niet nodig om je ademhaling op wat voor manier dan ook te veranderen.
3. Na een poosje kan je geest gaan afdwalen. Als je dit merkt, breng dan je aandacht rustig terug naar je adem, zonder jezelf iets te verwijten.
4. Je geest kan uiteindelijk kalm worden als een stille vijver- of niet. Als je je boos of geërgerd voelt, merk dan op dat ook dit voorbij kan gaan. Wat er ook gebeurt, laat het gewoon gebeuren.
5. Doe na een minuut je ogen open en neem de omgeving weer in je op.

Bron: Mindfulness

Yin Yoga

Yin Yoga is een heel rustige, meditatieve vorm van yoga.
Yin en Yang zijn twee tegengestelde krachten. Yin staat voor stilte, vrouwelijkheid, water, terwijl yang voor actie, mannelijkheid, vuur staat.
Het een kan niet zonder het ander. Yang verandert de wereld, en yin accepteert de werled zoals ze is.

'Het uitgangspunt van deze tijd is nog vaak: als je iets wilt, doe je je best en werk je er hard voor. Zelfs bij ontspanning lijkt dat een logische weg. Yin Yoga laat zien dat het anders kan. Je gaat niet energiek met de ene na de andere oefening aan de slag, maar doet veel langer één specifieke oefening. Je gebruikt ook niet je lijf om in een houding te komen, je gebruikt een houding om je lijf beter te voelen. 
Concreet: je blijft drie tot vijf minuten in dezelfde houding en kunt jezelf in die tijd observeren, voelen en onderzoeken.

Yin yoga kun je vooral liggend en zittend doen. Je leert het gemak te vinden in het ongemak. Yin yoga brengt ontspanning in je spieren, leert je jezelf accepteren en word je je bewuster van je lichaam, je geest, je gedachtestromen en je emoties. Vaak kom je tot nieuwe inzichten, want er kan een heleboel gebeuren als je vijf minuten in dezelfde houding zit.

Elke houding is een soort mini-meditatie. Je gaat tijdens Yin yoga door een bepaalde weerstand heen. Omdat je lang in dezelfde houding zit of ligt, word je maximaal geconfronteerd met je lichaam en je geest.

Slow werken

Slow werken is nog steeds een taboe. Hard werken zit diep in onze cultuur. We hebben liever reactie dan reflectie. Zetten snelheid voorop in bijna alles wat we doen. Langzaam is een vies woord geworden, gelijk aan lui, dom en saai. Dat betekent dan weer dat we maar niet afremmen, hoe duidelijk het bewijs voor het nut van langzaam werken ook is, en hoezeer we het diepste willen. We doen het niet, omdat we ons schamen om het wél te doen.

Toch zouden we minder fouten maken en veel gezonder, gelukkiger, creatiever en productiever zijn als we de dingen in het juiste tempo zouden doen. Het juiste tempo, dat is dus snel als het zin heeft om snel te zijn, en langzamer als de situatie om wat traagheid vraagt. Die vertraging geeft ook verdieping aan het leven. Het kan ervoor zorgen dat we af en toe eens nadenken over het doel van ons wek en over hoe ons economisch systeem in elkaar zit.

Doe de dingen die je doet echt goed en met aandacht. Zo geef je ook anderen iets van waarde. Maak de tijd zelf; doe de dingen één-voor-één en herken het wanneer je niet bewust met tijd omgaat.
Let op je energie; bij hard werken schakel je vaak je gevoel uit. Luister naar je intuïtie; blijf niet in je comfortzone zitten, dat kan ook gewoon uitstelgedrag zijn.

In een tijdperk  van snelheid moet je langzaam denken. Langzaam denken, reflecteren, is de enige manier om alle veranderingen te begrijpen en ze te helpen vormen;

Pelgrimage - Slow traveling

Pelgrimage is een vorm van slow traveling. Een nieuwe vorm van levensorientatie.
De pelgrimage is  een metafoor voor ons leven. Niet de weg naar het hiernamaals, de reis zelf is de bestemming. Het besef dat 'iets' je in beweging zet. Dat je de ene voet voor de andere kunt blijven zetten. Dat lopen, wandelen, bewegen je uit je hoofd vandaan haalt, het verplaatst je bewustzijn naar het hier en nu. Naar de essentie van ons mens-zijn.

De reis doet iets met de pelgrim, ook met de pelgrim nieuwe stijl, ongeacht het eindpunt. Het is de bedoeling dat zij hem zo verandert, dat hij anders thuiskomt.

Jezelf opnieuw uitvinden

Soms moet je jezelf opnieuw uitvinden. Je hebt de grote massa achter je gelaten; in de grote organisaties waar je werkte was je je functie, in je vriendenkring de auto en het huis dat je bezat en dat heb je nu achter je gelaten. De reden is bekend; dit wil je niet langer.

Dan voel je je de eerste jaren naakt: wie ben ik?
Hoe groei je in je nieuwe 'zijn'?

Eenvoudig leven is vaak het resultaat. Werk is niet bedoeld om anderen te laten zien hoe goed je het doet, maar een functioneel onderdeel van het bestaan, waarbij je bijdraagt aan de gemeenschap. De grote lijnen zijn  ineens kort, het opbouwen gaat lang duren. Dit alles is nieuw. Er is een tijd en plaats voor alles . Zo niet, dan is het niet belangrijk. Dan laat je het los!