Startpagina

Compassie

Compassie is een volledig ontwikkeld vermogen tot betrokkenheid, tot intens voelen en inleven. Wat zich ook voordoet, je bent een en al compassie. Je oordeelt niet. Je geeft geen ongevraagd advies. Je neemt het verhaal niet over. 
Als er sprake is van compassie weer je niets af en haal je niets naar je toe. Je erkent alleen wat is. Via compassie heeft je ware wezen zich als gelukkigzaligheid kenbaar gemaakt.

Cirkel van compassie

'Een mens is een deel van het geheel dat wij 'universum' noemen, een deel dat begrensd is in tijd en ruimte. Hij ervaart zichzelf, zijn gedachten en gevoelens, als iets wat gescheiden is van de rest, een soort optische misleiding van zijn bewustzijn. Deze misleiding is een soort gevangenis voor ons, die ons beperkt tot onze persoonlijke verlangens en tot affectie voor een paar personen die ons het naast zijn.
Het moet onze taak zijn om ons te bevrijden uit deze gevangenis, door onze cirkel van compassie te vergroten en alle levende wezens en het geheel van de natuur en zijn schoonheid te omhelzen. Niemand kan dit volledig bereiken, maar het streven naar dit doel is op zich al een deel van de bevrijding en een basis voor innerlijke zekerheid'.

Albert Einstein

Passie