Startpagina

In de flow komen

Wanneer je volkomen in een karwei opgaat, kun je jezelf energiek, geconcentreerd en opperbest voelen. In de positieve psychologie  wordt deze ervaring in de flow zijn genoemd.
Misschien ken je de flow uit eigen ervaring, bijvoorbeeld toen je zodanig in een hobby of activiteit was verdiept dat je daarmee wel eindeloos zou willen doorgaan omdat je er zo intensief van genoot.

Atleten gebruiken de term 'in de flow' zijn vaak wanneer ze praten over hoe ze volledig op een naderend sportevenement zijn geconcentreerd. Maar deze plezierige toestand is niet alleen voor atleten weggelegd. Ook jij kunt in de flow zijn als je weet hoe je dat doet.

Flow ervaren

Je kunt flow ervaren in alledaagse bezigheden, terwijl je in een koor zingt, danst of een boek leest. Als je dol bent op je werk, kan het plaatsvinden terwijl je een rapport schrijft of bezig bent om een project te plannen. Het kan zelfs gebeuren wanneer je een diep gesprek een vriend hebt en jullie allebei geen besef meer hebben van de tijd. Sommige mensen omschrijven flow als 'zichzelf in een activiteit verliezen'.

Flow is een positief gevoel dat in sterke mate aan je voldoening in het leven bijdraagt. Natuurlijk, je kunt gelukkig zijn vanwege het mooie weer of van het gezelschap van je partner, maar deze situaties zijn van anderen en externe omstandigheden afhankelijk. Bij het ervaren van flow komt het geluk van binnenuit en daarom heb je het onder controle.

Aanwijzingen herkennen om de flow te zijn

Je hebt duidelijke doelen en onmiddellijke feedback.
Als je bijvoorbeeld een partij tennis speelt, is je doel duidelijk en krijg je bij elke slag informatie over hoe goed je het doet en wat werkt en wat niet. Als je in een gesprek gewikkeld bent, krijg je hetzelfde soort informatie terug van je gesprekspartner wanneer deze reageert op de dingen die je zegt. De activiteit kan enerverend zijn, maar wat de activiteit ook is, deze gaat niet boven je kunnen.

Je merkt dat je je gemakkelijk en met weinig moeite kunt concentreren.
Je ervaart een sterke mate van concentratie terwijl je je op je activiteit richt en je voelt dat je wordt geabsorbeerd door wat je aan het doen bent. Het is alsof de activiteit het overneemt en al je gedachten en dagelijkse problemen buitensluit.

Je besef van tijd raakt vervormd.
Wanneer je in de flow bent, kunnen er twee dingen met de tijd gebeuren. Het kan zijn dat de tijd voorbij vliegt; tijd betekent niets meer zodra je je in de activteit hebt verdiept. Anderzijds kun je ook het gevoel krijgen alsof een paar seconden veel langer duren, vanwege de concentratie en de vreugde die je voelt bij wat je op dat moment aan het doeb bent.

Tips om in de flow te raken:

* kies taken waarvan je weet dat je die binnen de beschikbare tijd kunt voltooien
* kies taken waarbi je onmiddellijke feedback krijgt
* richt je niet op jezelf maar op de taak en wat je uit de taak kunt halen
* maak de taak na een tijdje iets moeilijker, zodat deze op je pas verworven vaardigheidsniveau afgestemd blijft.

 

 

 

Je flow meten

Flow is een van de sleutelelementen om een hoge prestatie en de bijbehorende voldoening in het werk te verwezenlijken. Flow is een toestand waarin je op je best functioneert. Je gaat zo op in wat je aan het doen bent dat je simpelweg niet merkt hoe snel de tijd gaat of dat je honger of dorst hebt. Je bent geconcentreerd op de huidige taak, wat iets eenvoudigs kan zijn. Voor flow op je werk is een evenwicht tussen uitdaging en vaardigheid van kritiek belang. Te weinig uitdaging en te veel vaardigheid produceert verveling, terwijl een te grote uitdaging in combinatie met onvoldoende vaardigheid angst veroorzaakt. Flow treedt op wanneer de balans precies goed is: je bent totaal betrokken, je gaat de uitdaging aan en je beschikt over de juiste vaardigheden om het huidige probleem de baas te worden.

Streven naar meer flow

Om flow te laten toenemen, met het doel om de voldoening in je werk en je welbevinden te vergroten, dien je ervoor te zorgen dat de karweitjes die je aanpakt:

* een uitdaging vormen en vaardigheid verlangen
* je volledige concentratie vereisen
* duidelijke doelen hebben
* je onmiddellijke feedback geven
* volledig absorberend zijn
* je het gevoel geven dat jij de leiding hebt
* je het gevoel geven dat de klok is stilgezet.