Startpagina

Postmoderne tijd

Omgaan met deze verwarrende, postmoderne tijd.
Natuurlijk weet iedereen dat de omstandigheden waarin we leven voortdurend aan veranderingen onderhevg zijn. Maar de veranderingen zijn nog nooit zo alomtegenwoordig en allesomvattend geweest als de laatste tien, vijftien jaar. Dit heeft zijn uitwerking op ons leven niet gemist. Of we nu naar het nieuws kijken of een krant lezen, we worden overspoeld met statistieken en beelden van geweld en hongersnood, milieurampen en economische instabiliteit. De werled lijkt steeds minder samenhang te vertonen.

Sociologen noemen dit tijdperk de postmoderne tijd, waarin voortdurende verandering een manier van leven is en lang gekoesterde waarden en waarheden steeds meer op de achtergrond raken. Hoe beweeg je je door het leven als je niet meer weet wat waar is en als je niet eens weet hoe je daar achter moet komen? Zoek je de waarheid op het internet of bij de laatste uitspraken van mediaprofeten en topmanagers?

We betalen een spirituele prijs....

Voor alle dralmatische veranderingen betalen we een hoge emotionele en spirituele prijs. Maar daar willen we natuurlijk niets van weten, gezien onze neiging om het positieve te benadrukken en het negatieve te ontkennen.

Negatieve neveneffecten van het leven in de postmoderne tijd:
Angst en stress.
Begint de grond onder je voeten te bewegen, dan voel je in eerste instantie waarschijnlijk angst, terwijl je probeert je evenwicht te herwinnen. Tegenwoordig komen aan er aan de schokkende veranderingen geen eind.Alle kleine angsten hopen zich op en worden omgezet in voortdurende spanning en stress. Je lichaam voelt continu alsof het zich schrap zet voor de volgende vloedgolf aan problemen en verantwoordelijkheden. Daardoor wordt het zo goed als onmogelijk om te ontspannen en volledig van het leven te genieten. Doordat het je lichaam ontspant en stress vermindert, kan meditatie een prima remedie zijn.

Versnipperdheid.
Ooit woonden, winkelden, onspanden en werkten de meeste mensen binnen een en dezelfde gemeenschap. Ze kwamen elke dag dezelfde gezichten tegen, werkten hun hele leven lang voor dezelfde baas en bleven getrouwd met dezelfde persoon. Eenmaal het huis uit kwamen hun kinderen direct om de hoek te wonen.

Nu brengen we de kinderen naar school of het kinderdagverblijf en reizen we lange afstanden naar ons werk, waarbij we onze mobiele telefoon geen moment uit het oog verliezen. 

We wisselen vaker van baan en partner dan ooit tevoren en wanneer onze kinderen groot zijn, verhuizen ze vaak naar een andere woonplaats, of zelfs naar een ander land!

Hoewel we deze ontwikkeling niet kunnen tegenhouden, kunnen we meditatie gebruiken om contact te maken met een diepere heelheid die niet wordt geraakt door externe gebeurtenissen.

Vervreemding.
Als je leven lijkt te bestaan uit losse puzzelstujes die niet in elkaar passen, is het niet gek dat je gestrest raakt. Hoewel de statistieken juichen over onze ongelofelijke welvaart, hebben veel mensen niet meer dan een marginale baan die dan misschien wel brood op de plank brengt, maar ze niet het gevoel geeft dat ze zich nuttig maken.

Het schijnt dat steeds meer mensen naar een dorp verhuizen om het oude , vertrouwde gemeenschapsgevoel weer terug te vinden. Bovendien gaan er bij elke verkiezing weer minder mensen stemmen, puur omdat ze het gevoel hebben dat ze toch niets kunnen veranderen. 

Het lijkt erop dat mensen zich nog nooit zo vervreemd hebben gevoeld, niet alleen van hun werk en van de overheid, maar ook van anderen, van zichzelf en hun eigen essentiële zelf.

Er zijn maar einig mensen die de vaardigheden of de kennis hebben om deze vervreemding het hoofd te bieden.

Verder...

Eenzaamheid en afzondering.
Nu mensen steeds vaker verhuizen en families verspreid raken over de gehele wereld, wordt de kns steeds kleiner dat je regelmatig contact hebt met de mensen die je kent en van wie je houdt. Of je hebt het te druk.

Depressie.
Gezien de alomtegenwoordige verschijnselen van eenzaamheid, vervreemding, stress en het gebrek aan een diepere bron van betekenis en zingeving is het niet vreemd dat veel mensen depressief raken.
Het gebruik van antidepressiva is wijdverbreid. Meditatie kan je weer in contact brengen met je innerlijke bron van tevredenheid en vreugde en kan de depressie op een natuurlijke manier verdrijven.

Stressgerelateerde aandoeningen.
De gestage stijging van stressgerelateerde aandoeningen( spanningshoofdpijn, brandend maagzuur, hartaandoeningen enzovoort) geeft wel aan hoe slecht wij kunnen omgaan met de instabiliteit en de versnippering van ons hedendaagse bestaan. De gezondheidszorg draait op volle toeren en maskeert vaak alleen maar de dieper liggende oorzaken: angst, stress en desoriëntatie.

Vier populaire schijnoplossingen.

Na deze litanie over postmoderne kwalen nog even kort een aantal populaire methoden voor het bestrijden van stress en onzekerheid:

Verslaving. 
Een verslaving leidt mensen af van pijn,zorgt ervoor dat ze hun alledaagse zorgen en beslommeringen aan de kant zetten en brengt chemische veranderingen in de hersenen op gang. Bovendien leiden de meeste verslavingen tot een zelfdestructieve leefwijze, waardoor de problemen waaraan de verslaafde wilde ontsnappen uiteindelijk alleen maar groter worden.

Fundamentalisme.
Fundamentalisme, hetzij godsdienstig of politiek, biedt eenvoudige, eendimensionale antwoorden op complexe problemen. Daarom voelen sommige mensen zich hier goed bij.
Fundamentalisme vormt een veilige plek in een wereld vol dubbelzinnigheid en vervreemding.

Helaas verdelen fundamentalisten de werld in wit en zwart, goed en slecht, wij tegen zij, zodat de vervreemding, conflicten en stress in de hele wereld toenemen in plaats van verminderen.

Vermaak.
Wanneer je je alleen of vervreemd voelt, zet je lekker de televisie aan of ga je naar de dichtsbijzijnde bioscoop om er eens lekker even helemaal uit te zijn. Een ideaal middel tegen je angst en je pijn. De media geven ons ook het gevoel dat we deel uitmaken van een gemeenschap. Ze brengen ons in contact met andere mensen en gebeurtenissen. Maar de media manipuleren al dan niet bewust je emoties. Je vestigt je aandacht op zaken die buiten jezelf liggen. Daarom kom je er niet aan toe om uit te zoeken wat je werkelijk voelt, denkt en weet.

Consumptiedrang.
De
ze schijnoplossing wil ons laten geloven dat het antwoord op de problemen van het leven bestaat uit het verlangen naar en het hebben van steeds meer: voedsel, bezittingen, vakanties en ga zo maar door. Maar je hebt  zelf vast al gemerkt dat de lol daar snel vanaf is. Voor je het weet heb je je zinnen alweer op de volgende aankoop gezet. Of pieker je je suf over de vraag hoe je je schulden ooit afgelost krijgt.

 

Overleef de 21e eeuw.

Innerlijke veerkracht.
Een remedie tegen deze versnippering, vervreemding, geïsoleedheid, stress en zelfs tegen stressgereateerde aandoeningen en depressies is meditatie. Hoewel het de externe problemen in je leven niet oplost, kun je met meditetie wel innerlijke veerkracht, evenwicht en kracht ontwikkelen, waardoo je je problemen beter aankunt en je aan oplossingen toekomt.

Als je wilt weten hoe meditatie werkt, moet je je eens even voorstellen dat je lichaam en je geest een complexe computer zijn. Deze computer is niet geprogrammeerd om innerlijke vrede, harmonie, gemoedsrust en vreugde te ervaren. In plaats daarvan ben je geprogrammeerd om met stress, angst en ontevredenheid te reageren op de onvermijdelijke pieken en dalen van het leven.

Maar je hebt wel degelijk de kracht om je programmering te veranderen. Door elke dag alle activiteiten opzij te zetten, rustig te gaan zitten en je tientot vijftien minuten op het nu te concentreren, ontwikkel je volstrekt nieuwe automatismen en programmeer je jezelf voor positievere emoties en gemoedstoestanden.

Als je onprettig vindt om jezelf als een computer te beschouwen, kun je het leven ook als een oceaan zien. De voortdurende pieken en dalen zijn dan de continu rollende golven. Wanneer je mediteert, duik je onder het wateroppervlak om een rustig plekje op te zoeken waar het water kalm is.

Welke metafoor je ook gebruikt, meditatie is een manier om stress en lijden om te zetten in gemoedrust en welbehagen.

Innerlijke technologie

Innerlijke technologie is de mogelijkheid om je lichaam, geest en hart te programmeren om een verhoogd bewustzijn te bereiken. Je kunt het gebruiken om bevrijd te raken van het lijden, diepgaande inzichten te bereiken in de aard van het bestaan en om een aantal uitzonderlijke resultaten te bereiken. Dit zijn de voordelen van meditatie voor lichaam en geest:

Voorbeelden:

* diepgaand inzicht in de aard van de geesten het proces waarmee de geest lijden en stress veroorzaakt en in stand houdt,
* de ontwikkeling van positieve , gunstige gemoedstoetanden die het leven bevesigen, zoals geduld, liefde, vriendelijkheid, gelijkmoedigheid, vreugde en, in het bijzonder, mededogen met het lijden van anderen,
* het vermogen lichaamsfuncties te controleren die gewoonlijk als onwillekeurig worden beschouwd, zoals de hartslag, de lichaamstemperatuur en de stofwisseling,
* het vermogen om vitale energie te mobiliseren en te verplaatsen tussen de verschillende kanalen en centra van het lichaam, met als doel persoonlijke transformatie,
* een onwrikbare innerlijke vrede die niet door externe omstandigheden kan worden verstoord.