Startpagina

Filosofie en gezondheid

Onze gezondheid kunnen we meten aan hoe gelukkig we zijn,
en hoe gelukkig we zijn is afhankelijk van de mate waarin
we luisteren naar wat onze ziel ons zegt.

Je weet nooit wat een ziel op het programma heeft staan. Vanuit menselijk perspectief kan dat voor iemand heel zielig zijn (of een verkeerde daad), maar de ziel schept vreugde in ervaring, zowel positief als negatief. Kennis van de ziel en de samenwerking met ons lichaam is van belang. 

Gezondheid luistert alleen naar de bevelen van onze ziel; dat is kunnen vertrouwen als kleine kinderen, vrijmaken van het denken, met al zijn 'voors' en 'tegens', zijn angsten die op de toekomst worden geprojecteerd, ons niet laten leiden door vaste gewoontes, en de alledaagse ideeën en geboden van anderen negeren, zodat we zonder conditioneringen en aonder trauma's door het leven kunnen gaan, vrij om onze medemens te dienen.

Gezondheid is ons erfgoed, ons recht. Zij is de volmaakte en totale vereniging van ziel, geest en lichaam; en dit is geen moeilijk bereikbaar, ver verwijderd ideaal, maar iets dat zo eenvoudig en natuurlijk is, dat menigeen het over het hoofd heeft gezien.

De mens is volmaakt, alles wat hij naar de geest nodig heeft is al in hem aanwezig.

Ademhaling en stemmingen

Geluk is niet afhankelijk van je gemoedstoestand. Als je dat doet ben je afhankelijk van je emoties en van anderen.
Hoe verander je gemoedstoestand?
Via de ademhaling.
Via ademhaling kun je gedachten en emoties veranderen.


Adem is het belangrijkste in het leven. het geeft levensenergie. De meeste mensen gebruiken hun adem niet optimaal. Ze benutten maar 30 procent van hun ademcapaciteit; ze ademen oppervlakkig en onregelmatig. En ze ademen niet volledig uit, terwijl dit zo belangrijk is, want bij het uitademen blaas je gifstoffen uit, wat zorgt voor rust in je geest.

Je ademhaling is onlosmakelijk verbonden met je bui. Ben je boos, dan adem je snel, je ademt meer in en je adem is heet.
Ben je verdrietig, dan adem je zwaar en traag en je ademt sterker uit, door je linkerneusgat. Maar als je ontspannen bent, dan merk je het inademen nauwelijks op, zo makkelijk gaat het.
Je kunt het ook omkeren: met je ademhaling kun je je emoties beïnvloeden. Adem kun je gebruiken om positieve emoties te krijgen.