Startpagina

Levensgeluk

Verbonden voelen is een essentiële voorwaarde voor levensgeluk.

Geluk en verzet

Modern geluk!
Geluk is niet aan tijd of plaats gebonden, het is een basiservaring. Op dit moment lijken steeds meer mensen zich er tegen te verzetten. Wie verzet zich nu tegen geluk?
Het gebeurt niet bewust. Mensen steken veel energie in het verzet tegen van alles. tegen drukte, tegen ouder worden, tegen hoe ze eruitzien, tegen eisen waaraan ze menen te moeten voldoen en tegen dingen die van hen worden verwacht.

Alles in de natuur gedijt  op de weg van de minste weerstand, of het nu gaat over de draai van een atoom of de beweging van een sterrenstelsel. Toch kiezen veel mensen ervoor de lastigste weg te nemen en dan klagen ze dat ze gelukkig zouden willen zijn.

Een voorbeeld:
Je vindt je baan niet leuk, maar  kan door omstandigheden niet meteen iets anders gaan doen. Je kan je dan gaan ergeren en mopperen, maar je kan  ook zeggen: 'Ik doe het werk, het is slechts één element in mijn leven en als ik me niet zo zit op te vreten, heb ik daarna nog genoeg energie om dingen te doen waar ik wel blij van word'.

Wie eenmaal uit de boze tunnelis en weer wat vreugde heeft gevonden, kan vervelende dingen vaak beter relativeren en haalt dan mogelijk alsnog iets positiefs uit het niet leuke werk. Feit is dat mensen die ergens enthousiast over zijn, open staan voor dingen die daarmee te maken hebben. En dan  overal aanwijzingen vinden en mensen tegenkomen die daar iets aan kunnen bijdragen.

De weg van de minste weerstand.
Dit is de manier om energie zo efficiënt en economisch mogelijk te hanteren. Alles wordt moeilijker van verzet. Verzet is: jezelf te dik vinden en jezelf straffen met een crashdieet dat mislukt. Flow is:jezelf te dik vinden, accepteren dat daar niet à la minute iets aan te doen is en jezelf een stroom van gedachten aanwennen die leiden tot andere, gezondere keuzes.

 

Geluk op recept!

Is het leven maakbaar!
Verandering is altijd moeilijk en we leven in een tijd waarin veel mensen menen dat het leven maakbaar is. Accepteren dat veel dingen nu eenmaal zijn wat ze zijn- we worden allemaal ouder, niet iedereen kan heel mooi of heel succesvol zijn- is niet in zwang.

Overal waar wat aan gedaan kan worden, daar moet ook wat aan gedaan worden, zo lijkt het. Dat is al verzet op zich. Het is natuurlijk toe te juichen dat mensen hun omstandigheden willen verbeteren. Maar vaak gaan ze dwars tegen de omstandigheden in. Creëer eerst rust en kalmte door acceptatie en bewustzijn. En werk van daaruit aan nieuwe, betere ideeën die gelukkiger maken.
Wat is je passie?
Wat maakt je blij?
Pas als je dat weet, kun je dichter bij het soort geluk komen dat er altijd is, dat diep zit en zich niet zo snel laat verjagen door tegenslag.

Biologisch setpoint voor geluk?
Als je een opgewekt mens bent, zal tegenslag het geluksgevoel verstoren, maar slechts tijdelijk. Binnen een bepaalde tijd keer je weer terug naar het setpoint van je stemming.
Hetzelfde gaat op voor mensen die in het algemeen ongelukkig zijn. Een meevallertje stemt hen blijer, maar binnen een aantal maanden keren ook zij terug naar dat setpoint van hun emoties.

Wat maakt gegarandeerd geluukig?
'Ander mensen helpen zonder er direct iets voor terug te verwachten, blijkt een van de meest bevredigende dingen te zijn'.

Scholen in geluk.
Er zijn twee scholen in geluk. De eerste is die van de onmiddelijke bevrediging, waarbij zaken als seks, geld uitgeven, shoppen en pillen slikken geluk moeten opleveren. Dit is de weg van het genot. Aan het einde ligt altijd pijn omdat na willekeurig wat voor high een leegte volgt.
Weg nummer twee is ' de weg van de wijsheid'; d.w.z de kennis die keuzes, normen, waarden en overtuigingen die nodig zijn om gelukkiger te worden, mogelijk maakt.

Levenskeuzes.
Om goede levenskeuzes te maken, moet je in contact staan met je ziel.
Om dit te kunnen, moet je alleen zijn en een zekere mate van eenzaamheid ervaren. In de stilte hoor je de waarheid en weet je de oplossingen, en dan moet er ook nog moed worden gevonden om daar iets mee te doen.

Innerlijke stilte helpt bewuster leven, beter kijken, meer ervaren.
En al die dingen samen dragen bij tot het vinden van je persoonlijke bron van geluk. Mensen denken : had ik maar geld, een relatie, succes of een goede gezondheid, dan zou ik gelukkig zijn. het is andersom: als je gelukkig bent, is de kans groot dat je gezonde keuzes maakt, een prettige realtie vindt en slaagt in wat je wilt doen.

Geluk komt eerst, de rest komt daarna.

 

Meditatie en geluk.

Geluk is een innerlijke staat van euforie die de biochemische samenstelling van de hersenen veranderd. Het maakt stoffen aan, dopamine, serotine en het gelukshormoon oxytocine, die  o.a zorgen voor meer zelfvertrouwen. Er ontstaat dus een gevoel van verhoogd plezier, uitgelatenheid, geluk en empowerment.
Dat komt voort uit in contact staan met je ziel, dat is de plek die de dans van synchroniniciteit orkestreert. Meditatie is de beste manier om in contact te komen met de ziel, daarom is het zo belangrijk.

Onverdeelde aandacht.
Als je een doel hebt in je leven en de discipline om tijd voor jezelf vrij te maken; kortom datgene wat je doet met onverdeelde aandacht doet, gaat alles beter.
Wat maakt je blij?
Wat maakt je gelukkig?
Wat doe je graag?
Zoek uit wat je gelukkig maakt en geniet ervan.