Startpagina

Aardse spiritualiteit

Spiritualiteit betekent niet voor iedereen hetzelfde. In wezen gaat het bij spiritualiteit om je verbondenheid  met jezelf en anderen, om het ontwikkelen van je eigen persoonlijke normen en waarden en om het zoeken naar de zin en het diepere doel van je leven.

Bij spiritualiteit draait het om de natuurlijke, menselijke ervaring. 
Spiritualiteit is een ervaring van:
* een diep gevoel van betekenis en doel in het leven
* het gevoel ergens (bij) te horen
* een gevoel van verbondenheid tussen 'het intens persoonlijke met het universele'
* acceptatie en een gevoel van heelheid
Al deze ervaringen zijn natuurlijke menselijke gevoelens, waarvoor iemand niet per se een bepaald geloof hoeft aan te hangen.

Als je op moeilijkheden stuit in je leven, zoals de dood van een dierbare, dan voel je emotionele pijn.  Diverse ontspanningsoefeningen kunnen je tot op zekere hoogte helpen om daarmee om te gaan, maar zonder dieper begrip van dat wat de gebeurtenis jou leert over leven en dood kun je niet helen.
Het woord 'helen' betekent eigenlijk 'heel maken'. Moeilijkheden in je leven hebben je misschien het gevoel gegeven dat je versnipperd of gebroken bent. Door spiritualiteit kun je van binnen weer een gevoel van heelheid terugvinden.

Spiritualiteit erkent dat het leven ups en downs kent, en dat het niet anders is. Als je uitdagingen uit de weg gaat omdat je ze als problemen ziet, dan raakt je leven gevuld met angst en onzekerheid. Met een dieper begrip van het leven- of van de onvermijdelijkheid van veranderingen- kun je rustiger leven en gemakkelijker accepteren.

Voordelen van spiritualiteit

Op een bepaalde manier is spiritualiteit gewoon een andere manier om tegen het leven aan te kijken: anders dan dat jij een klein mensje bent dat moet knokken om te overleven in een gevaarlijke wereld. Je problemen worden lessen die je leren ontdekken waar het in het leven om draait, en waardoor je kansen zoekt om in verbinding te komen met belangrijke dingen in het leven. Fijn ogenblikken zijn momenten waarop je dankbaar zou moeten zijn voor je geluk.

Spirituele beleving leidt tot ontspanning en een gevoel van welzijn in vier belangrijke gebieden:
1. Meer spiritualiteit geeft je meer zelfvertrouwen, een beter zelfbeeld en meer controle over jezelf. Als je de manier waarop je bent verbonden met het grote geheel gaat zien, dan voel je je zekerder over wie je bent. Deze zekerheid leidt tot meer positieve gevoelens over jezelf.

2. Spiritualiteit helpt je na een verlies eerder te herstellen. Een van de grootste uitdagingen die je in je leven aan moet gan, is het verlies van een hechte relatie. Spiritualiteit kan je helpen om dit verlies in een ander licht te zien, zodat je je sterker gaat voelen in plaats van dat je alleen een pijnlijke leegte ervaart. je ziet het verlies dan als een gelegenheid om terug te kijken op de goede dingen uit het verleden, en om echt te waarderen wat je nu nog altijd hebt.

3. Meer spiritualiteit leidt tot betere relaties. Relaties draaien om verbondenheid, net als spiritualiteit. je ontwikkelt een sterkere, positievere relatie met jezelf, met je naasten en met God, de natuur of het universum.

4. Met meer spiritualiteit accepteer je de onvermijdelijke problemen van het leven eerder. Door het hebben van een diepere betekenis in je leven ben je in staat om verder te kijken dan de problemen waarmee je geconfronteerd wordt. Als je bijvoorbeeld artritis in je knie hebt, dan zie je dat misschien als een kans om mindful om te gaan met pijnlijke sensaties, en om dankbaar te zijn dat je in andere aspecten van je leven geen problemen hebt.