Hermeneutiek is de kunst van het interpreteren, uitleggen en toepassen van een tekst op eigen omstandigheden. Het achterhalen van de oorspronkelijke betekenis en de toepassing op de huidige situatie.
Wat betekent de tekst voor ons, op dit moment.
De tekst staat niet los van de tijd waarin men leeft. Er is voorkennis,een netwerk van vooronderstellingen:
* taal, begrips- en denkkaders
* normen en waarden
* voorkennis draagt ons d.w.z traditie, autoriteit en vooroordeel
Voor-oor-deel is een voorlopige rechterlijke uitspraak die aan het uiteindelijke oordeel voorafging. Overijlde vooroordelen en vooroordelen in de gunstige zin van oordelen berustend op overlevering en autoriteit.
Begrijpen is een proces waarin
twee horizonten in het geding zijn: de begripshorizon waarin wij staan( de grens tot waar wij kunnen denken) en de historische horizon waarin het werk verscheen. Begrijpen is de 'versmelting' van beide horizonten.
voorbeeld; veel religies kennen een 'beeldverbod',
in onze tijd kennen we een beeldverdwazing. De jaarlijkse uitreiking van het 'Gouden Kalf' is ironisch te noemen.
Betekenis is niet een onveranderlijke kern die eens en voor altijd in de dingen is vastgelegd:maar een kiemkracht die
zich in de loop van de tijd ontplooit in een nooit eindigende reeks interpretaties. In de rechtsspraak werkt het via de jurisprudentie. De betekenis van een tekst zoek je niet langer in een reconstructie van de betekenis, maar in de lange reeks interpretaties
die in de loop van de tijd aan dat stuk zijn gegeven.
Tijd is daarmee niet een belemmering die de betekenis onzichtbaar maakt achter een steeds dikker wordende mist. Het is een werkzame dimensie waarin potentiële mogelijkheden van de betekenis
worden uitgeplooid.
De geschiedenis van een tekst, bestaat uit alle interpretaties die er in de loop van de tijd aan zijn gegeven. Het is een wirkungsgeschichte.
Zo is de Bijbel niet een historisch geschrift, mar een aan ons
gericht appèl. Het is de tekst die ons ondervraagt en ter discussie stelt, niet andersom. Het verlegt de grenzen van mijn horizon. Het vergroot mijn wereld. Hermeneutiek als begripsleer gaat dan naar een zijnsleer.
Het menselijk bestaan ontplooit zich op hermeneutische wijze.
We worden op aarde 'geworpen', gewapend met voorkennis die ons in staat stelt ons uit te plooien in het bestaan en ons aan te passen aan de omstandigheden waarin we terecht zijn gekomen.
Zijn in taal.
Mensen ontwikkelen een wereld, omdat ze over taal beschikken. Dieren hebben geen wereld alleen een omgeving, een milieu want ze hebben geen taal. Het 'zijn' ontvouwt zich 'hermeneutisch'. Dit geldt voor alles wat leeft en groeit: mensen,
dieren en planten. Elk beukenootje weet hoe het zich moet ontplooien en aanpassen aan het stukje bos waarin het terecht is gekomen, elke baby weet wat het moet doen om zich een plaats te verwerven in een wereld die zich veel verder uitstrekt dan in taal alleen.
Probleem
Wat is een probleem?
Iets dat je toegeworpen wordt een probleem is een uitdaging.
Iets waar je een antwoord op moet geven.